Voor Ouders

De reis van angst naar liefde

Willen we niet allemaal dat onze kinderen gelukkig zijn? Hoe leer je ze dat? Hoe leer je ze met hun gevoelens om te gaan, te accepteren wat er is en respectvol en integer op andere mensen te reageren?

Bewust en Positief Opvoeden omvat het allemaal. Geef je je kinderen weleens hun zin om van je schuldgevoel af te komen? Of omdat je geen zin hebt in conflicten? Zeg of doe je weleens dingen waarvan je gezworen had dat je ze nooit zou doen als je zelf kinderen zou hebben? Heb je weleens het idee dat de kinderen in huis de baas zijn in plaats van jijzelf? Vrees je weleens de verbinding met je kind kwijt te zijn?

Bewust opvoeden is een reis. Een reis van angst naar liefde.

Wat je zelf niet hebt geleerd, kun je ook niet aan anderen leren. Leer daarom de zeven inzichten voor zelfcontrole (voor ouders) en de zeven basisvaardigheden van opvoeden. Zo voel je je empowered om de dagelijkse conflicten te zien als een kans om kinderen iets te leren.

Leer kinderen levensvaardigheden waar ze de rest van hun leven profijt van hebben.

Als je kind wegloopt in een druk winkelcentrum, zeg je dan boos ‘Kom hier, anders verdwaal je!’? Of: ‘Blijf goed bij me in de buurt, zodat ik ervoor kan zorgen dat je veilig bent. Ik houd van je en ik zou niet willen dat er iets met je gebeurt.’ Wat voelt beter? Liefde zorgt ervoor dat je gevoel van veiligheid toeneemt. En vanuit een gevoel van veiligheid kun je zelf oplossingen bedenken voor problemen en neemt de bereidheid toe om te doen wat de ander wil (en daarmee de ‘luistervaardigheid’ van je kinderen).

Word je bewust waar je voor kiest. Voor angst, beschuldigingen en strijd tegen dingen die niet gaan zoals ze zouden moeten gaan? Of voor respect, liefde en een openheid naar het leven, met al zijn onvoorspelbaarheid?

Leer hoe je een ‘Stevige Stem’ kunt gebruiken en hoe je kinderen benadert die niet benaderd willen worden, omdat ze te boos of verdrietig zijn.

Zorg weer voor een gezellige sfeer in huis, waarbij kinderen zich veilig voelen en voor zichzelf kunnen opkomen tijdens ruzies met broertjes of zusjes.