Voor Ouders: de reis van angst naar liefde

Willen we niet allemaal dat onze kinderen gelukkig zijn? Hoe leer je ze dat? Hoe leer je ze met hun gevoelens om te gaan, te accepteren wat er is en respectvol en integer op andere mensen te reageren?

De cursus Bewust en Positief Opvoeden omvat het allemaal. Geef je je kinderen weleens hun zin om van je schuldgevoel af te komen? Of omdat je geen zin hebt in conflicten? Zeg of doe je weleens dingen waarvan je gezworen had dat je ze nooit zou doen als je zelf kinderen zou hebben? Heb je weleens het idee dat de kinderen in huis de baas zijn in plaats van jijzelf? Vrees je de verbinding met je kind kwijt te zijn?

Dagelijkse conflicten

Dagelijkse conflicten worden uitdagingen in plaats van problemen als wij (als ouder) conflicten kunnen beschouwen als een kans om kinderen iets te leren. Namelijk levensvaardigheden waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Word de coach van je kind in plaats van je persoonlijk aangevallen te voelen. Discipline komt van het woord ‘discipel’ dat in het Engels ‘to teach’ betekent: iets aanleren, onderwijzen.

Bewust opvoeden is een reis van angst naar liefde

Wat kies jij?

Als je kind wegloopt in een druk winkelcentrum, zeg je dan boos ‘Kom hier, anders verdwaal je!’? Of: ‘Blijf goed bij me in de buurt, zodat ik ervoor kan zorgen dat je veilig bent. Ik houd van je en ik zou niet willen dat er iets met je gebeurt.’ Wat voelt beter? Liefde zorgt ervoor dat je gevoel van veiligheid toeneemt. En vanuit een gevoel van veiligheid kun je zelf oplossingen bedenken voor problemen en neemt de bereidheid toe om behulpzaam te zijn. 

Word je bewust waar je voor kiest. Voor angst, beschuldigingen en strijd tegen dingen die niet gaan zoals ze zouden moeten gaan? Of voor respect, liefde en een openheid naar het leven, met al zijn onvoorspelbaarheid?

Wat kan Bewust en Positief Opvoeden voor jou doen?

Heb je weleens tegen jezelf gezegd: ik heb alles geprobeerd om mijn kind zover te krijgen dat hij zich aankleedt, zijn huiswerk doet of zijn kamer opruimt? En vervolgens verzucht: ik geef het op? Ben je klaar om politieagent te spelen in je eigen huis?
Bij ‘Bewust en Positief Opvoeden’ draaien we deze vraag om: hoe kan ik mijn kind het beste helpen, zodat hij bereid is om te kiezen om… zich aan te kleden, zijn huiswerk te doen of zijn kamer op te ruimen. De enige persoon die je kunt veranderen ben jezelf.

Kleine verandering

Door kleine veranderingen in je houding en woorden kunnen conflicten met je kinderen als sneeuw voor de zon verdwijnen en veranderen in medewerking en behulpzaamheid. Kalmte, veiligheid en verbinding zijn hiervoor de sleutels. Wil je ook weten hoe je dat bereikt?

Vaardigheden

De cursus Bewust en Positief Opvoeden geeft jou en je kind levensvaardigheden waar je de rest van je leven iets aan hebt: kalmte, bemoediging, assertiviteit, keuzes maken, empathie, positieve intentie en consequenties. Ontdek het zelf. Met deze vaardigheden kun je moeilijke momenten tijdens de opvoeding op een constructieve manier oplossen.

Wil je weten hoe je kunt reageren in situaties, behalve met een diepe zucht van: ‘daar gaan we weer?’ 

Leer hoe je een Stevige Stem kunt gebruiken en hoe je kinderen benadert die niet benaderd willen worden, omdat ze te boos of verdrietig zijn.
Leer hoe je grenzen kunt aangeven zonder je schuldig te voelen.
Leer over het brein, zodat je kalm kunt blijven in de storm van de dagelijkse akkefietjes.
Leer vaardigheden om kinderen te helpen hun eigen impulsen onder controle te houden.
Leer hoe je sociale betrokkenheid ontwikkelt, zodat kinderen geneigd zijn zich coöperatief op te stellen.
Leer hoe je nee kunt zeggen en gehoord wordt.
Leer hoe je effectief conflicten kunt beheersen, zonder het gevoel te hebben dat je niet verder komt.
Leer hoe je ‘slachtoffers’ assertief kunt laten zijn.
Leer methodes om een gezond zelfvertrouwen te ontwikkelen bij kinderen, zonder je toevlucht te hoeven nemen tot stickers en omkoping.
Zorg weer voor een gezellige sfeer in huis, waarbij kinderen zich veilig voelen en voor zichzelf kunnen opkomen tijdens ruzies met broertjes of zusjes.

Conscious Discipline Nederland | In Contact met je Kind
Daniëla Koele
Schiermonnikoog
M. 06–40324270
Judith van Houten
Baarn
M. 06-23960479
info@consciousdiscipline.nl

De complimenten, het meehelpen, behulpzaam zijn en helpen bij het veilig houden zijn inmiddels toverwoorden hier.
Sander


website realisatie CCMP digital agency